Sorry, no posts matched your criteria.

Spektakël në fundjavë, pritet “Superhëna rozë”

Hëna rozë do të shfaqet e plotë nga e premtja deri të hënën në mëngjes, sipas NASA-s . Ajo do të jetë në kulmin e saj të plotë të shtunën, 16 prill, në orën 14:55 ET.

Hëna rozë lidhet me lulëzimin e pranveror të bimës Phlox subulata, një lule e egër rozë e lindur në Amerikën e Veriut, sipas The Old Farmer’s Almanac .

Fisi Dakota e quajti atë “hëna kur përrenjtë janë përsëri të lundrueshëm”, ndërsa fisi Tlingit e quajti atë “hëna e lulezuar e bimëve dhe shkurreve”, duke iu referuar fundit të dimrit dhe ringjalljes së rritjes së bimëve.

Hëna rozë përputhet gjithashtu me disa festa fetare, sipas NASA-s. Në kalendarin kishtar të krishterë quhet hëna e Pashkëve. Për hindusët, kjo hënë shënon Hanuman Jayanti, festimin e hyjnisë së majmunit hindu, Lord Hanuman .

Hëna rozë është Bak Poya për budistët, veçanërisht në Sri Lanka, dhe përkujton vizitën e Budës në vendin ishull, ku u parandalua një luftë, pasi Buda zgjidhi mosmarrëveshjet midis krerëve drejtues.

POST A COMMENT

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com