Sorry, no posts matched your criteria.

Si të jetoni më gjatë: Gabime që bëjmë në ushqyerje

Hulumtimi mbi plakjen është në një pikë kritike të lakimit, me përparime në shkencën bazë dhe komponimet e shumta duke u testuar në provat klinike.

Ndërsa fusha ka filluar të ketë mjete dhe trajtime që synojnë biologjinë e plakjes dhe përmirësojnë shëndetin, një kuptim i thellë dhe themelor i mënyrës së funksionimit të tyre dhe modeleve të përdorura për të vërtetuar gjetje të tilla, ende mungon.

Për më tepër, shumë njerëz nuk janë në dijeni të ushqimeve në dukje të shëndetshme që po konsumojnë, të cilat në fakt po shkaktojnë më shumë dëm sesa dobi. Cilat janë tre ushqimet “e shëndetshme” që duhet të zvogëloni për të ndihmuar në jetëgjatësinë?

Sallatat janë tepër të shëndetshme dhe shpesh janë pjesë kryesore e ndërgjegjshme për shëndetin për shkak të vlerës së tyre të lartë ushqyese dhe me pak kalori. Por, shumë salca sallate janë të mbushura me përbërës jo të shëndetshëm, përfshirë sheqer, vajra vegjetale dhe yndyra trans, së bashku me kimikate të shumta artificiale.

Prandaj është e domosdoshme të kontrolloni listën e përbërësve para se të përdorni salcë sallate ose më mirë akoma të bëni versionin tuaj më të shëndetshëm. Yndyrat trans, të njohura edhe si vaj pjesërisht i hidrogjenizuar, vlerësohet se çojnë në më shumë se 500 mijë vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare.

Sipas mjekes Sarah Brewer dhe dietologes së regjistruar Juliette Kelloë: “Trans-yndyrat artificiale rrisin kolesterolin e keq dhe ulin nivelet e kolesterolit të mirë. Shmangni yndyrat e tilla, kryesisht të fshehura në ushqimet e përpunuara ose veshjet. Yndyrat e ngopura kanë tendencë të jenë të ngurta në temperaturën e dhomës dhe rrisin nivelet e kolesterolit në gjak. Është e domosdoshme të kufizoni marrjen tuaj të këtyre ushqimeve”.

Lëngjet e frutave janë quajtur sheqer i lëngshëm dhe pirja e sasive të mëdha të pijeve mund të rrisë belin tuaj, të rrisë nivelin e kolesterolit dhe të rrezikojë diabetin e tipit 2. Fatkeqësisht, shumica e lëngjeve të frutave që gjeni në dyqanin ushqimor nuk është me të vërtetë lëng frutash.

Ndonjëherë ata nuk kanë ndonjë frut të vërtetë në to, por më tepër kimikate të cilat kanë shije si fruta dhe janë më shpesh sesa jo në thelb ujë sheqeri me shije frutash. Prodhuesit shpesh marrin shumicën e gjërave të mira në lëngjet e frutave duke përfshirë përmbajtjen e fibrave me përbërësin kryesor që mbetet vetëm nga sheqeri.

Në fakt, lëngu i frutave në fakt përmban një sasi të ngjashme sheqeri si një pije e ëmbëlsuar me sheqer. Një dietë e pasur me sheqer dhe e ulët në fibra mund të çekuilibrojë shpejt diversitetin mikrobik të një personi në zorrë.

POST A COMMENT

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com