Sorry, no posts matched your criteria.

Aktorët e Teatrit Kombëtar letër Ramës: Na rrisni pagat!

Aktorët e Teatrit Kombëtar i kanë drejtuar një kërkesë kryeministrit Edi Rama dhe ministres së Kulturës, Eva Margariti, nëpërmjet një letre paralajmëruese, ku kërkojnë rritje të pagave të tyre. Kërkesa vjen fill pas rritjes që pësoi pagesa artistëve të Teatrit të Operas dhe Baletit dhe të Asamblin Popullor.

Letra e firmosur nga aktorët më të njohur të Teatrit si Ndriçim Xhepa, Laert Vasili, Olta Daku, Arben Derhemi, Elia Zaharia apo Naun Shundi, thotë se ata do të presin një reagim nga qeveria deri më 31 gusht në lidhje me këtë cështje, në të kundërt do të detyrohen të marrin masa të tjera. Sipas tyre këto masa do të çojë në përshkallëzimin e veprime për të mbrojtur dinjitetin njerëzor dhe artistik.

“I NDERUAR KRYEMINISTËR,

E Nderuar Znj. Ministre e Kulturës,

Disa ditë më parë, trupa artistike e Teatrit Kombëtar konstatoi me kënaqësi të madhe se trupës artistike (dhe jo vetëm) të Teatrit Kombëtar të Operas, Baletit dhe Ansamblit Popullor(TKOBAP), i është ritur paga nga 15%-57%.

Gëzuam për kolegët tanë dhe njëkohësishtu hidhëruam pa masë për veten tonë. Është hera e parë në historinë e këtij vendi që këto dy institucione kombëtare trajtohen në mënyrë të diferencuar. Në mënyrën se si funksionon dhe si është ndërtuar sistemi i pagave, këto institucione janë vlerësuar gjithmonë brenda një kuadri ligjor. Në këtë rast, me ndërhyrjen e Këshillit të Ministrave, kjo gjë ndryshoi dhe TKOBAP kategorizohet në një system të ri pagash, kurse TK jo! E papranueshme! Ende nuk është dhënë një shpjegim publik për këtë. Nderkohë, ju bëjmë me dije se, Teatri Kombëtar, gjithë këto vite, ka qenë pararojë e institucioneve publike të artit. Në sezonet 2016/17 dhe 2017/18, TK, në kalendarin e tij, ka qenë ne krye të renditjes për nga frekuentimi i spektatorëve. Më pas, me gjithë vështirësite që u krijuan, që nga “beteja’ për Teatrin, prishja e godinës së vjetër të TK-së, spostimi te ArTurbina dhe pandemia, ne sot po ja arrijmë përsëri, falë një pune të jashtëzakonshme, të mbushim plot e përplot sallën e ArTurbina. Ketë sezon artistik post-pandemik’, kemi marrë pjesë dhe kemi interpretuar në produksione shumë të mëdha e të vështira, ku mund të përmendim: “Coriolanus” nga U.Shekspir, “Edmond” nga A.Mishalik, “Ferma e Kafshëve” nga Xh.Oruel, “Përvjetori i Dielindjes” nga D.Eldrixh. Kanë nisur dhe provat për produksionin “Ivanov” nga A.Çehov. Këto janë vepra të mëdha që kërkojnë një punë të jashtëzakonshme, ku një pjesë e madhe e aktorëve, veç provave, interpretojnë çdo javë, nga e mërkura në të diel, dhe e mbyllin sezonin me reth 40- 50 shfaqje. Atëherë pse ky diskriminim, Z.Kryeministër?

POST A COMMENT

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com